Din această seară România trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4 va deveni ora 3. Pentru mulți dintre noi faptul că vor dormi mai mult reprezintă un motiv de bucurie, dar medicii spun că schimbarea orei este resimțită în mod negativ de organism.
Specialiștii avertizează că în perioada următoare există riscul ca o parte dintre noi să se simtă mai obosiți decât în mod normal, deoarece trecerea la ora de iarnă ne dereglează ceasul biologic.
Riscul apariției insomniilor, a tulburărilor de somn, a stărilor de anxietate este destul de ridicat în această perioadă. În plus, în această perioadă ne putem confrunta cu o scăderea a capacității de concentrare și chiar a randamentului.
În plus, organismul nostru va resimți și faptul că începând de mâine se va întuneca mai devreme cu o oră. Astfel că în această perioadă numărul persoanelor depresive va crește.
Vestea bună este că toate aceste simptome vor trece în maxim două săptămâni, perioadă în care organismul se va obișnui cu noul program.
Pentru a ține la distanță efectele negative ales schimbării fusului orar, medicii recomandă să ne respectăm programul de somn. Astfel, dacă obișnuiați să vă culcați la ora 23, faceți același lucru și pe noul program, chiar dacă organismul este obișnuit să stea treaz până la ora 24, după noul program. În cazul în care nu putem dormi este indicat să bem un pahar de lapte cald, deoarece acesta este un somnifer natural.
În plus, renunțarea la sedentarism ne va ajuta să ne acomodăm mai repede cu noul program. Astfel, 30 de minute de mers prin parc poate reprezenta o variantă la îndemâna fiecăruia.
Abuzați de fructele și legumele de sezon. Medicii spun că acestea sunt o sursă inepuizabilă de vitamine, minerale și antioxidanți, nutrienți care ajută organismul să facă față în astfel de situații.